Nova proposta per modificar la “Norma del Ibèric”

Juny 26, 2012 in Noticies

La nostra gastronomia pot sentir-se orgullosa d’un dels grans estandards amb els que ens qualifiquem, i es la denominació “Ibèric” que prové de la raça dels nostres porcs i de la denominació d’origen dels embotits que amb ells s’elaboren.

A dia d’avui hi ha quatre denominacions dins de la categoria Ibèric, segons l’alimentació i el medi en què es produeixen:

 

- Ibèric de Gla:

És el producte obtingut d’un porc ibèric alimentat exclusivament amb glans fins que se sacrifica. Són animals que campen al seu aire per la devesa gaudint de l’aliment que troben, majoritàriament glans, i al que mai se li dóna pinso i viu a l’aire lliure.

- Ibèric de Enceball:

És el producte obtingut d’un porc ibèric viu i pasta a la devesa, que ha estat alimentats a partir d’herbes i pinsos d’alta qualitat, però que durant el el període de recobriment (des de la tardor fins a final d’hivern) s’alimenta de gla barrejada amb llegums i cereals.


- Ibèric d’ Engreix de Camp:

És el producte obtingut d’un porc ibèric que ha viscut i s’ha criat a la devesa però només ha estat alimentat amb pinsos i vegetals. Aquest porc no ha menjat aglans i es considera que ha trepitjat la devesa si el recinte en què es troba no està cimentat i pot trepitjar lliurement la terra.

 

- Ibèric d’Engreix:

És el producte elaborat a partir d’un porc ibèric que mai ha trepitjat la devesa i ha estat alimentats de pinsos amb cereals i altres nutrients però mai ha provat la gla.

 

La nova proposta que L’Associació Interprofessional del Porc Ibèric (Asici) ha arribat sobre la modificació de la norma de qualitat, i que s’ha presentat el ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient Miguel Arias Cañete, simplifica aquestes 4 categories actuals en dos.

Si el ministeri aprova aquesta nova normativa passaríem a tenir únicament dues categories:

Ibèric de Gla i Ibèric d’Engreix (per a la qual han d’incloure parcs a l’exterior per a la sortida permanent dels porcs)

La intenció és que no es pugui dir ibèric a un producte que provingui d’un porc que mai en la seva vida ha trepitjat la devesa.

Cal destacar també que la norma actual de qualitat de l’ibèric reconeix com a tal l’ibèric creuat (mare inscrita al llibre genealògic i pare duroc o duroc jersei), mentre que en la nova proposta es planteja un canvi per promoure la major puresa de l’animal, i encara que no s’aconsegueix el que algunes associacions sol · liciten (la distinció entre ibèric pur i ibèric creuat) si es marquen uns nous requisits i aquests són que per a reconèixer com ibèric al porc aquest ha de ser tenir un encreuament mínim admès del 50% amb mare ibèrica 100%. Això implica que els reproductors Duroc “de tipus càrnic” ja no serien admissibles.

I aquí teniu un vídeo de 5 minuts en què el programa Agrosfera analitza la Norma de Qualitat del Ibèric.

I a vosaltres què us semblen els canvis proposats?

Havíeu vist mai en un pernil la denominació “Ibèric d’Engreix de Camp”?