Dolços de Tots Sants

Novembre 4, 2012 in Noticies

Cada any a finals d’octubre els llocs de castanyes tornen a instal · lar als carrers. Amb la baixada de temperatures és natural que comencin a reaparèixer els plats de cullera i les postres i dolços d’alt poder calòric que es preparaven per ajudar a combatre el fred a través dels aliments. Avui dia tenim moltes altres formes d’esquivar el fred, però els dolços ens segueixen resultant molt atractius.

Amb motiu de la festivitat de Tots Sants, que té lloc l’1 de novembre, aquests són alguns dels dolços més típics que la nostra gastronomia ens ofereix:

Panellets

Els panellets són un dolç típic de Catalunya, València i Balears que tradicionalment es preparen per al dia 1 de novembre, festivitat de Tots Sants, també coneguda com castanyada a Catalunya. S’elaboren amb una massa dolça feta amb sucre, ametlla crua mòlta, ou i ratlladura de llimona, perquè tingui una textura més esponjosa. Per l’exterior es recobreixen amb clara d’ou, que fa de adherent per col · locar una capa de pinyons. El conjunt s’enforna i es deixa refredar. Actualment hi ha una àmplia gamma de panellets i en molts llocs els afegeixen patata o moniato bullit perquè resultin una mica més econòmics ja que l’ametlla mòlta és cara.

Bunyols de Vent

Els bunyols de vent són boles de massa elaborades amb farina de blat, mantega i ous que resulta ser fregida en oli calent. La massa sol tenir forma de bola. La massa així fregida pot arribar a doblar el seu volum, és per aquesta raó per les quals se’ls denomina amb l’apel · latiu «de vent» (és a dir inflats). Els bunyols de vent poden ser farcits de crema i se solen menjar arrebossats en sucre. En algunes pastisseries només els preparen uns dies determinats així d’estar atents si voleu gaudir.

 

Ossos de sant

Els ossos de sant són unes postres elaborats de massapà (pasta d’ametlla), de color blanc i forma allargada i cilíndrica que busquen assemblar amb un os amb el seu moll, originalment van farcits de dolç de rovell que recorden tèbies. Sobre la seva superfície es poden marcar unes línies per decorar o deixar-los llisos. Són una delícia que us recomanem per gaudir a mitja tarda amb una infusió.

Els has provat ja aquesta tardor? Saps preparar?
Coneixes algun altre dolç típic d’aquestes dates que vulguis compartir amb nosaltres?

Ens encantaria conèixer la teva opinió i compartir les teves suggeriments :-)